Popularni postovi

30. 06. 2012.

Na današnji dan 30.06

30.juna 1908 godine nebo nad Sibirom doživjelo je najjaču dosad zabilježenu eksploziju. Taj je događaj poznat širom svijeta kao Tunguska eksplozija, jer je epicentar bio u blizini rijeke Tunguske u Krasnojarskom kraju u Sibiru. Eksplozija je bila oko 1,000 puta jača od nuklearne bombe u Hirošimi. Procjene jakosti kreću se od 5 pa do čak 30 megatona TNT-a. Računa se da je udar srušio oko 80 milijuna stabala drveća, na području od oko 2,150 kvadratnih kilometara. Premda se do danas ne zna tačan uzrok eksplozije, većina znanstvenika smatra da se radilo o meteoritu koji je velikom brzinom ušao u atmosferu i eksplodirao na visini od 5 do 10,000 metara nad zemljom. Smatra se da je to najveći meteorit koji je pogodio Zemlju otkad čovječanstvo bilježi istoriju. Prema procjeni poznatog astro-geologa Eugenea Shoemakera (po kojem je nazvan poznati komet Shoemaker–Levy 9) takvi se udari događaju prosječno svakih 300 godina. Neki znanstvenici smatraju da se možda nije radilo o meteoritu nego o kometu. Postoje predpostavke da se radilo i o NLO-u ali i da su vanzemaljci uništili meteor prije udara o Zemlju.Sreća je da je eksplozija zahvatila nenastanjeno sibirsko područje, jer bi sličan udar mogao uništiti cijeli milijunski grad. Zbog nenastanjenosti Sibira uzroci i same posledice nesreće počele su se ozbiljnije istraživati tek pošetkom 21 stolječa.
Tunguska eksplozija

Danas slavi rođendan


 30 06.1971 godine u Cleveland, Ohio, rođena američka glumica Monica Potter (Monica Gregg. Brokaw ).Od 12te godine blavi se modelingom i glumom.Prvu veliku ulogu ostvarila je sa glumcem Nikolasom Kejdžom u filmu Leteća tamnica.Glumila u seriji "Mladi i neobuzdani"
Monica Potter
Monica Potter

Monica Potter
Monica Potter

Danas se slavi

30.Jun (lipanj) (30.06.) je 181 ti dan godine po gregorijanskom kalendaru(182-i u prestupnoj godini) . Do Nove godine ima još 184 dana.


Pročitajte i
Dogodilo se na današnji dan 29.06

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru