Popularni postovi

27. 07. 2012.

dogodilo se na današnji dan 27.07


Dvadeset sedmog jula 1789 godine kongres SAD osnovao je Odeljenje za spoljne poslove, koje je kasnije postalo Stejt department.

1866. - uspješno je završeno polaganje transatlantskog telegrafskog kabela dugačkog 1686 milja(oko 2697 kilometara). Veliki pothvat omogućio je prvu direktnu komunikaciju između Europe i Amerike, a razvuče' je od Foilhommeruma na zapadnoirskom otoku Valentia, i Heart's Contenta u istočnom Newfoundlandu. Kabl je omogučio telegrafsku vezu između Evrope i Amerike te umnogome skratio vrijeme slanja poruka koje su do tada išle brodovima.

27. juli 1941 godine počeo je ustanak u Bosni i Hercegovini protiv njemačkih okupatora u II svjetskom ratu.Ustanak je otpočeo rano u zoru, žestokim gerilskim napadom partizana na ustaške jedinice. Bitke su vođene čitav dan, da bi na kraju partizani izvojevali veliku pobjedu.Ova pobjeda je bila put ka formiranju republike tkz. Drvarske republike. Drvar je taj put ostao oslobođen dva mjeseca.kuriozitet za to područje je da je Drvar bio slobodan 2/3 vremena u drugom svjetskom ratu i to u srcu okupirane Evrope.
Drvar,Titova pećina
Titova Pećina


27.07.1946 godine u Buniću kod Korenice Jugoslavija (R Hrvatska) rođen je RadeŠerbedžija, filmski, televizijski i pozorišni glumac, pjesnik i muzičar. Dobitnik je mnogih priznanja među kojima su tri nagrade na Sterijinom pozorju, Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada Dubravko Dujšin, Orlando s Dubrovačkih ljetnih igara i pulska Zlatna arena. Osnivač je i član kazališta Ullysses, a pojavio se i u nebrojenim domaćim i stranim pozorišnim i filmskim ulogama. Između ostalih glumio je svjetskim hitovima Mission: Impossible II,Mighty Joe Young,The Saint,Shooter,Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2,In the Land of Blood and Honey.

Rade Šerbedžija,glumac,pjesnik i muzičar
Rade Šerbedžija

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru