Popularni postovi

31. 07. 2012.

Dogodilo se na današnji dan 31.07


Trideset prvog jula 1941 godine Njemački maršal Herman Gering dao je pismenu direktivu šefu policije Rajnhardu Heydrich da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja ("konačno rešenje"). 
Poslije završetka plana, Heydrich 20. januara 1942. poziva sve upućene ministre i vođe relevantnih odsjeka na konferenciju i prezentaciju u Berlinu (Wannsee konferencija). Plan je u glavnom predviđao deportaciju i ubistvo Jevreja u koncentracionim logorima te privođenje za rad sposobnih njemačkoj ratnoj privredi. Sa deportacijom njemačkih Jevreja je početo već u oktobru 1941. Njih se sprovodi u geta na istoku, pretežno u gradove MinskRiga i Lodz .
  
31 jula 1965 godine u mjestu Chipping Sodbury rođena je Joanne "Jo"Kathleen Rowling ,britanska književnica, koja je napisala seriju knjiga o Harryju Potteru.Romani o mladom čarobnjaku dostigli su svjetsku slavu, osvojli brojne književne nagrade te su prodani u više od 400 milijuna primjeraka, a po njima je snimljena serija od osam filmova .
Joan Rowling
J.K.Rowling
31.071971 godine američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije "Apolo 15", drugog dana boravka na Mesecu proveli su više od šest časova u vožnji lunarnim vozilom ("moon buggy"). To je bila prva vožnja po tlu Meseca. 
rover misije Apolo 15
Apolo 15,terensko vozilo

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru