Popularni postovi

02. 07. 2012.

Dogodilo se na današnji dan 02.07


Drugog jula 1937 godine nad Tihim okeanom nestala je najslavnija ženska pilotkinja u istoriji – Amelia Earhart. Počela je letjeti s 22 godine i ubrzo je počela rušiti rekorde najboljih ženskih pilota. Tako je sa svojim avionom postigla rekordnu visinu od 4,267 metara i postala je prva žena koja je preletjela Atlantski ocean. Još veći uspjeh bilo je njeno solo prelijetanje Atlantika, čime je oponašala pothvat prvog muškarca koji je to učinio, slavnog Charlesa Lindbergha, samo 5 godina nakon njega. Dobila je visoko odlikovanje od američkog Kongresa i francusku Legiju časti, a postala je i prijateljica američke Prve dame Eleanor Roosevelt. Amelia je kasnije postala i prva žena koja je preletjela čitav SAD, od jedne do druge obale. Najveći pothvat u životu namjeravala je napraviti oblijetanjem čitavog svijeta. Godine 1937. poletjela je iz Miamija, preletjela Atlantski ocean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i došla do Tihog okeana. Preostalo joj je još preletjeti samo 11,000 kilometara do cilja (35,000 je već obavila). Međutim njen je zrakoplov nestao nad Tihim okeanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, koji je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini atola Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro. Nije prijavila nikakve probleme, nego je najavila skori dolazak do mjesta slijetanja. Nakon toga više se od nje nije čulo nikakvo razgovijetno javljanje. Neki radio operateri izvijestili su o nerazumljivim i slabim signalima za koje se ne zna jesu li potjecali od Amelije. Njen nestanak izazvao je veliku senzaciju u javnosti. Potrage za avionom nisu dale uspjeha. Razvile su se razne teorije, od toga da se jednostavno srušila u ocean i potonula, do toga da su je oteli vanzemaljci. Teorija o vanzemaljcima čak je iskorištena u filmu "Bliski susreti treće vrste", gdje je Amelia prikazana na vanzemaljskom brodu, kao i u jednoj epizodi "Zvjezdanih staza". 

Nestanak Amelia Earhart
Amelia Earhart

Rođendan danas slave


02.07.1986 godine u New Yorku rođena je američka glumica Lindsay Dee Lohan .Lohan je započela svoju karijeru kao Fordov model u dobi od tri godine. Karijera joj je počela cvasti 1998. godine kada je dobila ulogu blizanki u megapopularnom filmu "Zamka za roditelje" Slijedili su filmovi "Šašavi petak", "Kraljica škole", "Opasne djevojke", "Herbie: Punom brzinom", "Najluđi radio show" i "Bobby". Godine 2004. Lindsay je snimila svoj prvi album "Speak", sljedeći album zvao se "A Little More Personal".Pokrenula je liniju odjece pod nazivom "6126". U aprilu 2012 potvrđeno je da će Lindsi glumiti Elizabeth Taylor u filmu o njenom životu Liz i Dick.film se počinje snimati u Junu 2012 u Los Angelesu.

Danas se slavi

Danas je tačno polovina tekuće godine.Ostalo je još 182 dana do kraja a prošlo je 183 dana od početka godine.


02.Jun (srpanj) (02.07.) je 183 ti dan godine po gregorijanskom kalendaru(184-i u prestupnoj godini) . Do Nove godine ima još 182 dana.

Pročitajte i
Dogodilo se na današnji dan 01.07


Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru