Popularni postovi

10. 08. 2012.

Dogodilo se na današnji dan 10.08

10.08.612 godine pr.n.e uz pomoć Medejaca, Elamaca i Skita, Babilonci su 612. godine pr.n.e. razorili glavni grad Asirskog carstva,  Niniveh. Niniva je danas dio iračkog grada Mosula, drugog po veličini grada u zemlji, a nalazi se na istočnoj obali Tigrisa.Pad tog grada je označio i kraj velikog Asirskog carstva.
Niniva irački grad ,Mosul
Niniva

 

10.08.1821 godine Misuri je priznat kao 24. američka država.

Danas slave rođendan

Rifet Bahtijaragić, bosanski književnik rođen je 1946 godine.

Desetog avgusta 1950 godine u Malagi pokraina Andalucija rođen je José Antonio Domínguez Banderas ,Antonio Banderas španjolski i američki glumac . Bio je jedan od omiljenih glumaca kultnog Pedra Almodovoara, a slavu je karijeru nastavio u Americi prvim filmom Mambo Kings, a zatim u nizu holivudskih hitova  Assassins,EvitaInterview with the VampirePhiladelphiaDesperadoThe Mask of ZorroSpy Kids, the Shrek ,Puss in Boots i mnogim drugim. 
Špansko-američki glumac Antonio Banderas,Zoro
Antonio Banderas
 

10.08.1959 godine u New Yorku  rođena je Rosanna Arquette Američka glumica, redateljica i producentica , zapamćena po režiji filmova Searching For Debra Winger i All We Are Saying, te nastupima u More American Graffiti, Baby It's You, Off the Wall, Desperately Seeking Susan, 8 Million Ways to Die, The Big Blue, Flight of the Intruder, Fathers & Sons, Pulp Fiction, Search and Destroy, Crash, Gone Fishin', Hell's Kitchen, The Whole Nine Yards i brojnim drugim filmovima i serijama,Roditelji su joj takođe bili glumci a otac je se bavio i režijom pa je to u mnogome usmjerilo njen životni put.
Glumica ,režiser i producent Rosanna Arguette
Rosanna Arguette
Andrea Hlaváčková,češka teniserka rođena je 1986 godine


LucasTill,američki glumac rođen je 1990 godine.


Danas se slavi


Dan grada Petrinje
Dan grada Vodnjana


10.avgust (kolovoz) (10.08.) je 222 ti dan godine po gregorijanskom kalendaru(223-i u prestupnoj godini) . Do Nove godine ima još 143 dana.Pročitajte i

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala na komentaru